Met de komst van de nieuwe Sony 4K projectoren word 4K eindelijk “betaalbaar” voor de home theater enthousiast.
Sony released binnenkort de Sony VW500, een full 4K projector met een CMS systeem aan boord en vele nieuwe trucjes waardoor het beeld nog beter word bij pans (bewegingen op het scherm).

Sony-VPL-VW1100ES_front-1024x605

Het CMS systeem is in onze optiek erg belangrijk, dit Color Management System maakt het namelijk mogelijk om de projector volledig af te stellen op de norm die geldt voor het kijken naar films, ook wel REC709 genaamd, bij de vorige 4K projector van Sony was dit niet mogelijk.

 

Ook op het gebied van motion flow zijn verbeteringen te zien, motion flow word gebruikt om bij snelle bewegingen op het scherm de scherpte te bewaren. Aangezien film geschoten word op 24 frames per seconden wil hier vaak nog wel eens een soort van “stotter” ontstaan, bij de oudere generaties werd dit opgelost door simpelweg meer frames te “berekenen” vandaar de titel Frame Interpolatie. Dit resulteerde vaak in wat ook bekend staat als het “soap” effect; het beeld werd als het ware “te soepel” waardoor je het effect van film kwijt was. De VW500 heeft hier nieuwe technieken voor gebruikt waardoor zowel de scherpte bij pans word gewaarborgd maar ook minder het “soap” effect ervaren word. We zullen daar op terug komen in onze review.

 

De term waar veel verwarring over is ontstaan is  “mastered in 4K” die door Sony nu gebruikt wordt om Blu-Ray films aan te bieden die volgens Sony er nog beter uit zien op een 4K projector. Nu zullen veel mensen zeggen… “dat kan niet, 1080P is 1080P en word nooit 4K” dus hoe zit dat nu eigenlijk….

png65762

4K vs 4K
Veel verkopers maken de fout om deze discs (zoals bovenstaande) als 4K te verkopen maar dit is pertinent niet waar. Wat Sony doet is feitelijk een algoritme te gebruiken bij de downscaling die het mogelijk maakt om bij het afspelen en upscaling weer een “flink” gedeelte terug te krijgen, (via de Sony 4K reality Pro engine) in de praktijk zal dit betekenen dat de resolutie er een stuk beter uit zal zien dan een standaard full HD film maar het zal natuurlijk nooit kunnen tippen aan een echte native 4K resolutie. Toch is dit wel een ontwikkeling die we met zeer veel interesse bekijken.

 

Wat de “mastered in 4K” blurays wel onderscheidt is dat er in principe meer ruimte op de disc word gebruikt voor de film ( een beetje vergelijkbaar met de oude superbit DVDs die een flinke boost in kwaliteit gaven van de standaard DVD’s) hierdoor is de disc in feite een “schoner” en betere opslag waardoor het upscalen kan gebeuren met de beste bronkwaliteit. Volgens sommige uitingen van Sony zou er een speciaal algoritme gebruikt worden waardoor Sony weergevers het echte absolute maximum uit de discs kunnen halen en zelfs kunnen werken met een beter kleurspectrum, dit laatste is iets dat we hier uitvoerig zullen gaan testen.

 

ITC Home Theater verwacht de eerste demo samples van de VW500 in de 2e week van November en zal dan ook direct een paar demo dagen/avonden gaan organiseren om onze klanten kennis te laten maken met de volgende stap in Home Theater.

050113_Sony 3

Op dit moment zijn de volgende Blu-Rays beschikbaar met de titel “mastered in 4K”.
The Karate Kid, The other guys, Ghostbusters, Spiderman, The amazing Spiderman, Glory, Angels and demons, Total Recall 2012, Taxi driver, Battle : Los Angeles

 

Meer titels zijn in de planning.