Wat gebeurt er nu precies bij een kalibratie ?

 

Dit is de meest gestelde vraag en vandaar hier meer uitleg over wat er gemiddeld gedaan word bij een kalibratie. Naast het instellen van de zo genaamde user settings als helderheid en contrast kan er natuurlijk veel meer, let wel deze settings variëren per toestel, niet elk toestel heeft dezelfde mogelijkheden.Bij de gemiddelde kalibratie worden de volgende dingen aangepast.

 

1. Grayscale
Dit is misschien wel het bekendste onderdeel van de kalibratie. Met behulp van een coloranalyzer worden de kleuren rood, groen en blauw afgesteld op de industriestandaard D6500.

2. Gamma
Heeft niets te maken met de bekende winkelketen maar wel met het verloop tussen donker en licht. Door de gamma curve af te stellen op de geldende normen (tussen 2.2 en 2.4) en passend bij uw omgeving garandeert dit een goed verloop van donker naar licht. Deze settings is zeer belangrijk en bepaald voor een groot gedeelte de algehele indruk van het beeld.

 

3. CMS
CMS of ook wel Color Managment Systems is een zeer krachtige optie om de kleuren van een weergever veel beter te laten corresponderen met de geldende REC709 standaard voor HDTV. Bij een CMS systeem worden de kleuren rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel via een geavanceerd systeem verschoven over een driehoek om uiteindelijk op de juiste locatie terecht te komen. Voor het instellen van een CMS systeem is het zeer belangrijk dat degene die de kalibratie doet goed weet hoe dit werkt en er ervaring mee heeft. Bij het verkeerd instellen van een CMS systeem kan een display volledig verkeerde kleuren weergeven of kleine kleurfouten vertonen. Jammer genoeg verteld het kalibratie rapport niet of het systeem 100% correct is ingesteld, vandaar dat het erg belangrijk is bij weergevers die dit ondersteunen een goede ISF kalibrateur in te schakelen, ITC weet hoe de CMS systemen werken en kan dit voor u goed afstellen.

4. Contrast optimalisatie
Bij veel kalibraties word dit vergeten of simpelweg niet gedaan, bij onze kalibratie word hier natuurlijk rekening mee gehouden en word deze ook zeer belangrijke stap niet overgeslagen.

 

5. Geometrie en convergentie
Indien mogelijk worden ook geometrie en convergentie aangepast (vaak is dit alleen mogelijk bij CRT toestellen en sommige projectoren).

 

6. De gehele keten (op locatie)
Bij onze kalibraties word ook gelijk gecontroleerd of onze klant zijn set correct heeft aangesloten, we schrikken soms van de sets die we tegenkomen binnen ons werk.

HD receivers die met RGB scart zijn aangesloten ipv met HDMI, DVD spelers die op 4:3 staan ingesteld op 16:9 toestellen, en HDMI output formaten die niet overeenkomen met de display of met het aangeboden materiaal (video of PC).

 

7. HDR/3D
De ontwikkeling gaan snel in home theater/display land, nieuwe termen als 3D, HDR, 48hz etc. volgen elkaar snel op. Wij hebben (en zullen) altijd vooraan staan bij nieuwe technieken om deze te integreren binnen ons service pakket, zo waren we het eerste bedrijf dat oa 4K calibraties en HDR konden kalibreren, en we zullen natuurlijk in de toekomst blijven innoveren en belangrijker blijven bijscholen. Zodat u altijd weet dat de calibratie volgens de norm word uitgevoerd.

 

8. Overig
Naast alle bovenstaande punten is er natuurlijk veel meer in te stellen bij de meeste weergevers. Bij de kalibraties die ITC uitvoert mag u ervan uit gaan dat uw gehele weergever word geoptimaliseerd en dat u een gegarandeerde topkwaliteit beeld overhoudt naar de kalibratie. Aan het eind van de kalibratie krijgen alle klanten een ISF kalibratie rapport waarin een voor en na situatie word aangegeven waardoor het ook voor de „leek” makkelijk te zien is wat er precies veranderd is, natuurlijk word dit ook netjes uitgelegd.

 

Waarom kiezen voor ITC ?
Er zijn meer bedrijven met een ISF certificeren dus waarom zou u kiezen voor ITC Home Theater ?

Het antwoord is redelijk simpel……
ITC Home Theater is het bedrijf geweest dat zeer actief is geweest met het promoten en in gang zetten van de ISF kalibraties in Nederland, ITC was het eerste bedrijf in Nederland met zowel een ISF als Sencore en HAA certificeren, daarnaast doet ITC al sinds 2001 bijna dagelijks kalibraties voor de meest uiteenlopende klanten, van particulieren tot bedrijven. Daarnaast werkt ITC Home Theater nauw samen met verschillende grote fabrikanten in beta testing en reviewing van nieuwe en aankomende modellen projectoren en andere weergevers. Om een lang verhaal kort te maken, ITC Home Theater heeft simpel weg de meeste ervaring met de kalibraties in Nederland en is qua prijs ook nog eens zeer scherp. Daarnaast gebruiken we voor de kalibraties een zeer accurate meter die ook de laatste updates en controles heeft gehad, veel van de moderne displays laten zich niet 100% kalibreren met de standaard analyzers die door veel mensen gebruikt worden, dit kan leiden tot een kalibratie die redelijk te noemen is of simpelweg helemaal niet klopt. Vooral de nieuwe LED LCD TV’s en high-end projectoren met HDR en de daarbij horende grote kleurspace zijn totaal niet goed te kalibreren zonder de juiste apparatuur.

 

Ook geloven wij van ITC in service en kwaliteit vandaar dat ITC een flink aantal jaren geleden is begonnen met een klein forum genaamd https://www.htforum.nl dit forum is ondertussen flink gegroeid en word alom gezien als het grootste home theater forum van Nederland en België, als u weet dat ITC dit van origine had bedoeld als service voor haar klanten is het duidelijk dat ITC niet zomaar een bedrijf is, maar een bedrijf waar nog ouderwets word gedacht in termen van service, kwaliteit en vakmanschap en dat is juist voor de kalibraties van absoluut levensbelang……

 

Daarnaast verzorgt ITC Home Theater ook de levering van verschillende Home Theater benodigdheden, zie https://www.hometheater.nl en natuurlijk het https://www.htforum.nl