We krijgen er veel vragen over. Hoe doe je dat met je kabels? Leg je signaal en stroom in dezelfde goot? Of liever niet? Nieuwe projectors vragen soms om betere kabels. Daarom is een ingefreesde goot of dicht plafond niet altijd een goed idee voor langere termijn. We willen allemaal het beste uit onze sets halen, zowel op video als audio gebied is er ook vaak veel te verbeteren.

Akoestiek

Natuurlijk is het allerbelangrijkste de akoestiek van een ruimte. Als hier niet aan gedacht word zal je nooit het optimale uit de set halen. En bij video moeten we er natuurlijk voor zorgen dat we bij projectie de ruimte volledig donker kunnen maken. Immers zo “wit” als dat je het scherm ziet in de situatie waarin je film gaat kijken, zo zwart zal je zwartste zwart overkomen.En bij televisies willen we natuurlijk dat er geen direct licht op het scherm kan vallen.

Maar dan…


Dan komen vaak de regelmatig twijfelachtige dingen om de hoek kijken.
Is een kabel van €10.000 echt zoveel beter dan een dropveter.
Wel in de meeste gevallen een volmondig ja. Maar of een kabel van €350,00 echt enorme verschillen maakt met een kabel van €200,00? In de meeste gevallen vind ik het het geld niet waard, gewoon goede kabels kopen en dan is het in de meeste gevallen dik in orde.

diverse HDMI kabels van AudioQuest. met silveren en vergulde connectoren en dikke en nog dikkere kabels
Diverse HDMI kabels van AudioQuest, met vergulde en verzilverde connectoren. de HDMI kabel worst steeds dikker.

Geluid

Daarnaast word vaak voorbijgegaan aan het feit dat onze oren elke dag net wat anders de geluiden opvangen, een verandering in de kamer een impact heeft op het geluid etc.

Geluid zijn in feite golven op verschillende lengtes die door de ruimte reizen en zo bij onze oren komen, zie het als een steen die je in een plas water gooit, overal zie je rimpels. Als je nu iets verandert in de kamer zullen die rimpels veranderen (immers er is een object wat anders reflecteert) en vaak word daar in luistersessies geen rekening mee gehouden.

Hoe vaak is het bv voorgekomen dat iemand iets later kwam en vanaf dat moment het geluid inderdaad beter werd…. ? Juist die persoon zijn/haar lichaam kan zorgen voor minder of andere reflectie (aanpassing akoestiek etc), let wel bij dit soort luistersessies word vaak op het kleinste detail gelet, iets wat de meeste mensen gedurende een film of relaxt naar muziek luisteren niet eens opmerken. En juist in die sessies worden vaak beslissingen genomen die enorm veel geld kosten.

Natuurlijk is dit voor een grote groep mensen absoluut het geld waard, en ik heb er ook niets op tegen, maar ik moet het wel vermelden voor de tip die ik je nu ga geven.

Ons eerste echte Home Theater. de lampjes onder het scherm zijn inmiddels uit (ontzettend irritant). In de hushbox zit een gewone digital projector en geen buizenprojector meer) Vloerbedekking, dikke gordijnen en een houten vloer helpen zeker mee in de akoestiek

Geluidsgolven

Je hebt net gelezen dat er golven zijn die door de lucht gaan en als die andere golven tegen komen of objecten beïnvloed dit de vorm/afstraling en horen we een verschil.

Wat echter vaak vergeten word is dat deze golven niet alleen gecreëerd worden door speakers die de lucht verplaatsen, maar ook door andere bronnen die hun eigen “golven/storingen/straling” opwekken.

Als ik soms bij mensen achter in de kast kijk schrik ik me lam.
Een wirwar van kabels, voedingen die aan de zijkanten liggen van een voorversterker. Een home theater pc die boven op een eindversterker staat. Het wifi punt lekker dicht bij de mediaspeler. En natuurlijk willen we de telefoon ook draadloos opladen boven op een Blu-ray speler etc. etc. (ja echt allemaal gezien, alleen gelukkig niet tegelijkertijd)

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat stroomkabels, voedingen en eigenlijk alles wat met electronic te maken heeft straling afgeeft en daar zit het probleem.

Straling

In een netwerkopstelling werken we met connecties die draaien op een foutcorrectieprotocol. Het hele internet draait daarop. En ik neem aan dat je het met me eens bent dat als er geen foutcorrectie op het internet zou zitten (we praten niet over nieuws), er geen film of bestand meer goed zou aankomen bij de eindgebruiker. Dus zolang er foutcorrectie plaats vind is er niets aan de hand en komt er exact binnen wat er verstuurd is.

Het probleem komt vaak zodra we systemen gaan gebruiken die geen foutcorrectie hebben, en laat dat nu net nagenoeg alle bekabelingen in onze sets zijn. Zowel video als audio. Als er dus gedurende het transport iets met die kabels gebeurt dan kan dit absoluut een invloed hebben op het beeld en geluid en in extreme gevallen bij HDMI zelfs zorgen voor ruis en dropouts.

Nu is het jammer genoeg zo dat als je audio/video kabels vlak langs stroomkabels laat lopen je eigenlijk altijd wel een beïnvloeding krijgt van het signaal. Soms zul je hier weinig van zien of horen maar in veel gevallen ga die dit horen in een brom of storing die het sterkst is rond de 50hz (ons stroomnet).

En als je denkt dat stroomkabels erg zijn…. hou op over voedingen.
Je kent ze wel, die externe blokken.
Sommige zijn zo verschrikkelijk slecht dat ze zelfs invloed hebben op kabels die er een flink stukje vanaf liggen.

Dus nu we weten dat stroomkabels en voedingen problemen geven, hoe lossen we het op ?

Voedingen, stroom, adapters

Als je echt een enorme impact wil maken in je soundstage of je beeldkwaliteit, stop dan even met luistersessies van magische zekeringen of volledig transparante kabels maar doe eerst het volgende.

Trek alles los uit je set, en begin met alle voedingen even te labelen zodat je zeker weet dat je de goede weer terug zet.

Nu ga je alles weer aansluiten maar je houdt de signaal kabels aan de ene kant van de kast, en alle stroom kabels aan de andere kant van de kast. Laat alle stroomkabels naar beneden lopen en gebruik de onderkant van de kast voor eventuele voedingen en de netwerk switch.

Maar voor we alles onder in de kast leggen leidt je eerst alle voedingen zo ver mogelijk weg van je set en begin je te luisteren. Als je denkt dat je het geluid “kent” leg dan elke keer 1 voeding terug in de kast, zolang je geen verschillen hoort zit je goed. Als het allemaal goede apparatuur is zal hier het verhaal stoppen, de meeste voedingen zullen geen problemen geven in deze setup met gescheiden signaal wegen.

Hoor je wel verschil ?
Schrijf dan goed het type nummer van de voeding en let goed op of het een DC of AC voeding is (worden vaak door elkaar gehaald). En check op je apparaat of de input klopt of dat de voeding te licht is. Als je al die gegevens hebt bestel dan online een wat betere (liefst iets zwaardere) voeding die beter afgeschermd is.

Als je dit doet kan ik je garanderen dat je soundstage meer verbeterd dan de meeste zekeringen, kabels of soundsprays. En het is een stuk goedkoper, en vergeet niet, zelfs als je toch later wil tweaken het niet weg neemt dat je nu een veel schonere opstelling hebt dus de verschillen nog beter zal horen.

Ps.


Sommige mensen schermen kabels af met aluminum folie.
Dit lijkt misschien een goed idee maar je moet dat wel weten dat het alleen helpt tegen elektostatische storingen en niet tegen magnetische storingen, en al helemaal niet tegen 50hz stortingen.

De beste update die wij zelf hebben gedaan was het plaatsen van een aparte stroomgroep voor het Home Theater. Niet zozeer een beter beeld of geluid maar we kregen bepaalde storingen niet uit het geluid zelfs met 100% gescheiden signaalpaden. Wil je niet een aparte stroom groep aansluiten of kan dit niet dan kun je overwegen een Line-R te kopen van APC. Dit zijn “goedkope” filters die zorgen dat de stroom netjes opnieuw word opgebouwd en beschermt de apparatuur tegen pieken en dalen. Wij gebruiken ze nu al meer dan 10 jaar en ze werken perfect en zorgen voor een niet hoorbare ruisvloer, zonder de Line-R en stroomgroep hadden wel altijd een lichte ruis en fluittoon in het geluid (alleen als je met de oren bij de speaker zat, maar het irriteerde me mateloos).