We zien het toch regelmatig voorbij komen bij de calibraties. De setting “keystone”. In dit artikel vertellen we je waarom je Keystone beter niet kan gebruiken. Keystone is echt een no-go voor een mooie beeld.

Wat is het ?


Bij de keystone correctie kun je, als de projector niet helemaal recht voor het scherm hangt, het beeld bijstellen door de hoeken of zij/onderkanten te “vervormen”.

Dit LIJKT een mooie oplossing en je kan de projector zo best goed op je scherm krijgen. veel projectoren hebben deze functie, dus daarom niet gebruiken?

Waarom is de Keystone echt een no-go?


We werken tegenwoordig met zogenaamde fixed pixel projectoren.
Dit betekent dat elk paneel een bepaalde resolutie heeft, in de meeste gevallen 3840×2160 (4K)
Bij een perfect afgestelde projector word het volledig paneel gebruikt en worden de pixels dus 1:1 overgezet van de bron naar de projector voor een “foutloze” weergave.

Wat veel mensen zich niet realiseren waarschijnlijk is dat je bij keystone NIET het paneel aanpast maar het geprojecteerde deel. Heel grof gezegd “zodra je ook maar 1 punten keystone gebruikt gebruik je al niet meer de volledige resolutie van je paneel”.

Maar erger word het als je je realiseert dat de scaling engine nu over een groot deel van het scherm (veel groter dan je denkt) moet gaan compenseren en dit levert in alle gevallen scaling fouten op, bv lijnen die niet meer mooi smooth lopen.

Het bijzondere is dat je dit zelfs ziet op projectoren met lensshift.

Wat is lensshift ?


Bij de lensshift heb je dit soort problemen niet gelukkig. Hierbij behoud je de volledige resolutie van het paneel en zal het eindresultaat veel mooier blijven met veel minder fouten.

Zorg dus ten eerste dat je de projector zo recht mogelijk voor het scherm hangt, waarbij exact haaks het meest belangrijke is. Als je de projector volledig haaks hebt hangen dan zal de scherpte over het gehele beeld netjes verlopen en kun je eventuele afwijkingen oplossen met lensshift.

Maar blijf aub af van keystone, dat is echt een nostone

:D

Hoe weet je dat je projector niet recht voor het scherm hangt?

Als je de onderkant wel recht is, maar de bovenkant schuin. Of andersom, dan staat je projector niet recht voor het scherm. Of de muur waar je scherm aanhangt is niet recht natuurlijk.