” JVC levert weer een hoogwaardige premium projector af in de categorie vanaf €5000,00

Natuurlijke verkoopt ITC Home Theater deze ook. Inclusief ISF calibratie en gratis hercalibratie voor blijvend het beste beeld. Informeer naar de prijs en levertijd.

De D-ILA-projectoren van JVC behoren al jaren tot de beste projectoren die er zijn. De huidige range-topper kost ongeveer 35,000, maar je hoeft niet in het financiële gebied van superjachten te zijn om te proeven van het native 4k plezier. De JVC DLA-N5 is de jongste telg van het JVC homecinema gezin. D-ILA is JVC’s eigen naam voor zijn liquid kristal op silicone (LCoS) projectorpaneeltechnologie.

JVC staat bekend om haar smooothness en het hoge native contrast met enkele van de beste zwartdiepten in de branche, althans in het geval van de topklasse JVC D-ILA-modellen. Het is oneerlijk om te verwachten dat de JVC DLA-N5 past bij zijn duurdere broers en zussen, maar met een geclaimde contrastverhouding van 40.000:1, 4K- resolutie en volledig gemotoriseerde volledig glazen zoomlens, hopen we nog steeds op veel plezier. Laten we de lichten dimmen en beginnen.

Uiterlijk

Een high-end projector is zowel een toewijding aan ruimte en flexibiliteit als aan kosten. De JVC DLA-N5 is ongeveer 50 cm breed en diep, en weegt 19,6 kg. Het is een grote machine dus let op met de installatie, maak genoeg ruimte vrij.

De glazen lens met 17 elementen kan een beeld scherpstellen tussen 60 en 200 inch, met een beeld van 100 inch mogelijk bij projectie op een afstand tussen 3,16 en 6,45 meter. Scherpstellen, zoomen en de lensshift, waarmee een 16:9 beeld horizontaal 34 procent en verticaal 80 procent kan worden verplaatst, kan allemaal met de compacte afstandsbediening. De remote heeft achtergrondverlichting en biedt snelkoppelingen naar HDR, bewegingsverwerking, beeldverbetering, kleurruimte en andere handige menu’s.

De vier verstelbare poten aan de projector helpen ook om het beeld uit te lijnen. Aan de achterzijde bevinden zich de aansluitmogelijkheden in de vorm van twee HDMI 2.0-poorten. De USB-aansluiting alleen bedoeld voor onderhoud en u moet de RF 3D Synchro Emitter PK-EM2 en een bril kopen als u in 3D wilt kijken. De enige opvallende afwezigheid is een gemotoriseerde lensafdekking. De verwijderbare plastic dop is niet bijzonder premium en kan de focus iets wegnemen bij het op- en afdoen, als je niet oppast.

Kenmerken

Met een helderheid van 1800 lumen is de JVC DLA-N5 een projector voor verduisterde ruimtes. Je kunt ervoor kiezen om de diafragmagrootte handmatig in te stellen om het beeld nog donkerder te maken, maar met rust gelaten of ingesteld op een van de twee automatische modes zal hij het prima doen. Zowel Auto 1 en Auto 2 maken aanpassingen in realtime op basis van de lichtniveaus die voor elk frame nodig zijn. De eerste is voorstander van subtiliteit en de tweede voor een dramatischer contrast, maar beide zijn goed gekozen en er is nooit enige afleiding door het veranderen van het beeld of het geluid van een motor die het aandrijft.

U kunt ongeveer 4.500 gebruiksuren verwachten van de lamp op eco mode. Wegblijven van de eco-modus betekent ook een beetje meer ventilatorgeluid, JVC beweert dat het 24dB is met de lamp op laag. Het valt meer op in High, maar het geluid valt weg op de achtergrond zodra je de film afspeelt. Er is enige HDR ondersteuning (HDR10 en HLG0, maar zoals bij de meeste projectoren staan HDR10+ en Dolby Vision niet op het menu.

JVC is op dit gebied echter doorgegaan met het aanbrengen van HDR verbeteringen aan zijn D-ILA projectoren. De meeste recente firmware update heeft een nieuwe functie toegevoegd genaamd Frame Adapt HDR. Hiermee kan de projector alle inkomende video inhoud analyseren en  het dynamisch bereik frame voor frame aanpassen om de lichtniveaus direct te optimaliseren. Of uw bron nu op een schijf staat of anderszins, deze hoeft niet te vertrouwen op metagegevens in het materiaal zelf.

JVC heeft verdere verbeteringen aangekondigd aan de Frame Adapt HDR voor de komende maanden met een functie die de Theater Optimizer wordt genoemd.

Gamers moeten letten op de Latency-modus, die het scherm zo responsief mogelijk houdt zonder de kwaliteit van de afbeelding te ondermijnen. 

Het opzetten van de projector is eenvoudig dankzij het handige testpatroon en de gemakkelijk te bedienen lens. Het menu systeem op het scherm is ongecompliceerd en helpt tien verschillende installatieopstellingen te onthouden, voor het geval de N5 verplaatst tussen een paar regulier locaties.

Beeld

Of het nu gaat om het diafragma, de HDR niveaus of de manier waarop contrast wordt verwerkt, JCV biedt gebruikers de keuze om dingen handmatig te doen of het aan de projector over te laten. Wat uw ook kiest, de DLA-N5 levert uitzonderlijk goede presentaties.

Frame Adapt HDR en HDR10 zijn de beeldmodus die u kunt kiezen bij het bekijken van 4K HDR materiaal, waarbij beide ervoor zorgen dat alle eco-modus zijn uitgeschakeld en dat de projector  het hardst werkt om het beste beeld te creëren.

Thor: Ragnarok in4K HDR is gewoonweg verbluffend op ons grote scherm en refentiesysteem. Veel projectoren met een lagere specificatie doen weinig recht aan de lastige openingsscènes, maar de contrastbehandeling van de DLA-N5 maakt de normaal groezelige scherm instelling in het ondergrondse hol van Surtur tot een zeldzame traktatie. De heldere vuurvlekken zijn vol complexe kleuren en het hele beeld is consistent en scherp. Wanneer de steile grotten worden overspoeld met de zwarte volgelingen van de vuur reus, is elke grot duidelijk waarneembaar en gaat niets van de vechtactie verloren aan de schaduwen. Stel Clear Motion Processing in op Low en er is en goede plak tussen trillingen en over-smoothing, wat betekent dat u kunt genieten van de beweging zonder dat er iets schokkend is.  Zodra Hela terugkeert naar Asgard, kun je de D-ILA met zijn soepele productie en zwarte diepte echt waarderen. Het is nog steeds een tekort aan wat je krijgt in het donker van een OLED-tv of duurdere projectoralternatieven, maar deze prestatie is meer dan goed genoeg voor de prijs.

Er is een briljant gevoel voor dimensie aan de personagekostuums met zoveel meer zwart/wite schaal beschikbaar. Als je nog meer van die zwartheid wilt, probeer dan het HDR-niveau in te stellen op laag. De helderheidsschuifregelaar een paar stappen omlaag te schuiven of zelfs het lampniveau op laag te zetten. In ruil daarvoor lever je echter een klein donker detail in.         

De kleuren van deze machine zijn verbluffend en moeiteloos genuanceerd, met natuurlijke en vakkundig gemengde huidtinten. In de scene van de contest of Champions zijn de rode en blauwe tinten van Thors mantel en harnas levendig en Loki’s uniek is erg prachtig gestructureerd smaragdgroen leer, ook de goed glinsterende jurk van de grootmeester ziet er in alle opzichten uit als een machtige ruimtetiran. Zelfs als je naar full HD gaat met Star Wars: The Force Awakens, op Blu-ray, zijn die kleuren nog steeds een lust voor het oog. De meer pasteltinten van Jaku bij zonsondergang zijn des de meer een genot.  Elke schaduw gaat lieflijk over in de volgende van oranje over in perzik tot roze en voegt een briljant gevoel van plaats toe aan het avontuur op het scherm.

Er is vrijwel geen ruis om deze grote kleurblokken te bederven en we raden aan om de beeldverbeteraar te gebruiken om de scene meer pit te geven. De N5 heeft geen problemen om het 4K naar detail te schalen. Er is nog steeds voldoende scherpte om het bijna witte schip te onderscheiden dat in de verte naar de hoge atmosfeer vaart, en om de zandkorrel op te vangen terwijl de woestijn zich uitstrekt tot aan de horizon.

De enige echte waarschuwing is dat de N5 standaard-def niet opschaalt naar volledige schermgrootte. Alle inhoud onder 1920 x 1080 wordt geschaald met vier keer de oorspronkelijke resolutie van de bron. Een 480p-bron van 720 x 480 wordt dus weergegeven als 1440 x 960 en vult slechts ongeveer een negende van het scherm. Dat is niet ideaal, maar er zijn maar weinig situaties die we kunnen bedenken waarin er geen AVR, Blu-ray-speler, settopbox of ander apparaat in de keten is dat het opschalingswerk niet kan doen. Dus tenzij u opzoek bent naar een tv-ervaring op groot scherm overdag, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Oordeel

De JVC DLA-N5 is niet de goedkoopste en zijn grotere, duurdere broers en zussen in de JVC familie D-ILA familie zijn zeker beter en donkerder, maar toch heeft deze prjojector voldoende schaduwvaardigheid en diepte van duisternis om een ongelooflijk betrokken en driedimensionaal gevoel te produceren. Of het nu in 4K of Full HD is.  Dit is een van die producten waarvan we wensten dat we de ruimte en het geld hadden om het te bezitten.

link naar originele artikel