Nieuwe projectoren zijn altijd spannend om te testen en als het gaat om projectoren waarvan we verwachten dat ze hard gaan lopen komt daar natuurlijk nog wat spanning bij.

 

Eigenlijk zouden de HW55’s vrijdag binnen gekomen zijn maar door een fout van de post kwamen ze vandaag pas binnen, natuurlijk ben ik direct begonnen met testen, en ik ben meer dan een beetje enthousiast.

Sony-VPL-HW55

Uiterlijk
Ik blijf het ontwerp van de Sony projectoren bijzonder mooi vinden, doet me nog steeds denken aan star trek 😀
De AB is zover ik kan zien hetzelfde gebleven en er is ook weinig reden om deze te veranderen natuurlijk.

 

Metingen
De grayscale is uit de doos erg goed, en na calibratie een stukje beter, allemaal erg mooi binnen de marge.
Qua kleuren is het uit de doos aardig en na calibratie valt alles zeer mooi binnen de marges.

 

Grayscaled

 

SMTP

 

Dan de contrast metingen.
Het native contrast van het paneel zit rond de 9350:1 wat zeer netjes is.
Het contrast in combinatie met de iris komt uit op een erg mooie 92200:1
En het ansicontrast komt uit op 345:1 wat ook een zeer nette waarde is.

 

Bij de contrast metingen zal ik even wat toelichting geven.
Wat in mijn optiek enorm belangrijk is bij de hedendaagse projectoren is het ansicontrast en de native paneel contrast meting en ook in die volgorde.
Het ansicontrast is feitelijk de meting die bepaald hoe dynamisch een projector overkomt als er een film speelt. Een full on full off meting is ook zeer belangrijk en bepaald feitelijk ook een flink gedeelte van de dynamiek van het beeld, pas daarna komt de iris om de hoek kijken.

 

Ansicontrast is in mijn optiek de meest interessante aangezien dit in feite een worstcase scenario meting is, of wel een verzameling van zwarte en witte vlakken die naast elkaar gemeten word, dit is een film zeer belangrijk aangezien het zal bepalen of er in sommige scenes een mooie diepe dynamiek te zien is in hoog contrast vlakken of dat er een lichte waas zal ontstaan.

 

De normale meting (native contrast) moet daarnaast zo hoog mogelijk zijn aangezien dit het maximaal haalbare is dat zichtbaar is, in combinatie met een iris kan er een enorm voordeel optreden als je een film bekijkt met een flinke hoeveelheid zwart of juist een flinke hoeveelheid wit. De iris verschuift als het ware het native contrast van het paneel naar boven en naar beneden waardoor je een veel groter dynamisch bereik LIJKT te hebben dan de panelen feitelijk ondersteunen. Uit het verleden heeft deze techniek een slechte naam maar tegenwoordig is dat allemaal verleden tijd en werken de irissen vaak snel en nagenoeg onzichtbaar.

 

Beeldkwaliteit
Dit is echt smullen.
In vergelijk met de HW50 gaan we toch weer een stukje voorwaarts (en dat was al een hele mooie projector), het beeld is enorm smooth bij film weergave en laat een zeer mooie dynamiek zien, dit is het soort projector waar je naar wilt blijven kijken en blijven kijken en je dan ineens realiseert dat er mensen online zitten te wachten op een review. De diepte in het beeld, de detaillering etc. zijn allemaal dik in orde en de HW55 zet hier dan ook de traditie van Sony voort. Ook de pans zijn weer mooi scherp.

 

De reality creation engine van Sony ben ik geen fan van maar op de stand 10 is het beeld net iets scherper zonder al te veel artifacts, een beetje het Darbee effect, niet te hoog zetten en het geeft een voordeel.

 

De frameinterpolatie van Sony blijft toch echt mijn favoriet, de stand laag voegt echt scherpte toe bij pans zonder een “soap-opera” gevoel te geven. Zonder twijfel is dit een optie die ik op alle projectoren aan zou zetten (maar wel op low).

 

Conclusie
Over de Epson 9200 was ik al zeer enthousiast maar over de HW55 ben ik meer dan enthousiast.Ik ben gewoon “verliefd” op het SxRD beeld en waar de Epsons steeds dichter en dichter bij de SxRD look aan komen is de HW55 toch weer net 1 stap beter. De vraag is of het rond de 500.00 waard is, voor mij is dat het wel maar als je nog geen ervaring hebt met laat zeggen een projector van de laatste 2 jaar dan zullen beide gewoon een ENORME sprong voorwaarts zijn. In mijn optiek zullen de meeste mensen echter ook mee laten tellen dat de HW55 ook in het wit leverbaar is (en zwart) en de Epson alleen in het zwart.

 

Ik geef met volledige overtuiging de Sony HW55 de HTforum GOLD award.
En samen met de Epson 9200 zijn deze 2 units in mijn optiek het absolute summon van wat je op dit moment onder de 4K kan kopen.