In de afgelopen jaren is het in Home Theater erg interessant geworden.
Na een tijdje van stilte qua ontwikkelingen is natuurlijk nu alles in “full swing” met UHD en niet te vergeten HDR.
Een tijdje terug kwamen er veel vragen bij ons binnen of er binnenkort projectoren zouden komen voor een laag bedrag die toch 4K en HDR konden afspelen. Mijn antwoord was toen eigenlijk heel simpel…. “absoluut en waarschijnlijk binnen 1-2 jaar”

*

Vandaag kijken we naar zo een projector en wel van Epson.
Namelijk de Epson 7000
Nu is de 7000 al een tijdje op de markt maar ik heb hem onlangs pas serieus bekeken, de reden hiervoor is eigenlijk best simpel.
Als we kijken naar wat een projector als de 9400 voor plaatje neerzet en wat voor prijs daar bij hoort dan mag je eigenlijk al spreken van de perfecte 4K HDR instapper.
Want wil je echt concessies doen met dit soort materiaal?
Wel misschien wel en misschien niet……

Als je een review verwacht van een projector die in de buurt komt van een 9400, wel sla dan dit maar heel snel over, want nee dat is het niet.
Maar als je een wat kleiner budget over hebt voor een projector, je kamer niet helemaal kan/wil verduisteren en toch 4K HDR wil kunnen afspelen… wel dan moet je zeker doorlezen.

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen.
Op de pagina van Epson vind je fantastische uitspraken over diep zwart en een 4K ervaring.
Wel laat ik dat maar meteen afschieten (op een vriendelijke manier), dat diepe zwart kan ik echt nergens ontdekken op de 7000, en voor een echte HDR ervaring moet je toch echt aan bepaalde eisen voldoen qua contrast ratio en diepste zwart/witste wit, en aan beide voldoet de 7000 (natuurlijk) niet, maar goed, er zijn eigenlijk maar weinig tot geen projectoren op de markt die echt in mijn boekje HDR volledig ondersteunen. In het top segment ziet het er allemaal goed uit begrijp me goed, maar voor echt HDR moeten we echt nog wat jaartjes wachten. Tot die tijd zullen we dus elke generatie een “sprong” voorwaarts zien, en dat is altijd leuk.

Maar goed terug naar de 7000
Voor de woonkamer is dit een enorm leuke projector.
Met een prijspunt van rond de 1000.00 zou ik eigenlijk niet weten wat er beter zou moeten zijn.
De Epson 7000 doet eigenlijk alles erg goed voor een projector in dit segment.

Calibraties en metingen
Over contrast ratio’s kan ik zeer kort zijn.
Epson beweert 1:40.000 en ik zou niet weten hoe ze daar aan komen.
Met een (vier keer) gecontroleerde meting kom ik uit op 600:1 en met iris net geen 1000:1
Ansi Contrast zit daardoor op net geen 200:1

*

Nu moet je hier niet te erg van schrikken. Het grootste probleem is het zwart niveau.
En dit moet je wel in perspectief zien.
Er komt een bak licht van de 7000 af waar je in een lichte woonkamer MEER dan genoeg lichtoutput aan hebt, hierdoor ligt het zwart niveau iets hoger dan ik zou willen, bij een berekening van een contrast ratio is dat diepe zwart enorm belangrijk.

Hoe berekenen we contrast ratio’s?
Op verschillende punten word een wit vlak gemeten en een zwart vlak (zwart vlak, geen “geen” signaal).
Hier word een deling op toegepast en daar komt een contrast ratio uit.
Laat zeggen dat een unit 10.000 lux als output heeft en een zwart waarde van 1 lux spreek je dus over een waarde van 1:10.000
Echter als je naar 0.5 lux gaat dan verdubbeld ineens die waarde terwijl voor het oog het zwart nog steeds niet echt zwart is.

Om alle soorten fouten te voorkomen meet ik altijd op exact dezelfde manier en redelijk dicht op de projector (zelfde afstand), hierdoor komt er meer dan genoeg licht binnen op de meters en is de meting dus 100% correct. Als meters gebruik ik een officiële lichtmeter die 4 cijfers achter de comma kan meten aangevuld met een Sekonic 858 in Lux mode. Beide meters doen exact dezelfde meting op exact dezelfde plekken. En beide kwamen binnen een lichte afwijking op exact dezelfde waardes uit.

De reden dat ik dit even apart vermeld is dat mensen zich soms afvragen waarom een projector met bv 40.000:1 op de doos ineens bij mijn metingen op 1:1000 uitkomt, wat toch een behoorlijk verschil lijkt te zijn. Dit is echter makkelijk te verklaren. Als ik metingen doe dan die ik dit NA calibratie in een correcte setting. Ik kan heel soms ook op de opgegeven waardes uitkomen maar dat betekend dat de projector in een mode als Bright Living room moet draaien met een grayscale met flink wat groen en natuurlijk brightness net 1-2 tikken lager dan wat wij willen zien en natuurlijk op de high-lamp modus.

En bij die instelling van de brightness zit een stukje wat je even moet weten.
Bij een calibratie kan je natuurlijk het beeld zo donker zetten met een zwart vlak zodat er geen licht meer afneemt naarmate je verder naar beneden bijstelt (brightness) echter daarmee druk je een flink gedeelte schaduwdetail wel. Ik calibreer daarom meestal 1 tikje boven het diepste zwart waardoor de projector je netjes alle zwart detaillering laat zien maar voor het oog gewoon diep zwart laat zien. Bij een contrast berekening zoals bij de 7000 scheelt dit echter al snel een aantal procenten aangezien het diepste zwart al redelijk hoog ligt, vandaar dus de waardes. Zou ik een tikje donkerder gaan zitten (met verlies van schaduw detail) mag je de waardes ongeveer maal 2-3 doen.

Zoals we van Epson tegenwoordig gewend zijn hebben we een grayscale op de traditionele manier, maar ook de nieuwe 8 punts calibratie, waardoor het allemaal net wat mooier kan.
Ook bij calibratie van het CMS (Color Management Systeem) kom ik eigenlijk geen gekke dingen tegen. REC709 word nagenoeg gehaald, en bij HDR…tja BT2020 zit er nog niet in, P3 komt in de buurt, laten we het zo zeggen het is allemaal netjes in balans, dus het beeld ziet er goed uit, maar verwacht geen perfecte P3 tracking.

Wat wel enorm handig is in de Epson series is de vlak calibratie.
Verkleuringen in het beeld zijn NORMAAL, maar soms kan het wel enorm opvallen en dat is NIET normaal, we checken hier elke projector op voor hij de deur uit gaat. In het verleden was een projector met een bepaalde verkleuring voor de leverancier net niet erg genoeg voor omruil, maar voor de klant net irritant genoeg om de lol weg te nemen van het kijken. Gelukkig hoeft dat niet meer. We kunnen nu de calibratie op meerdere punten over het scherm “finetunen” en daardoor verkleuringen of helemaal elimineren of zover weghalen dat de klant er niets meer van ziet. Dit zouden echt meer fabrikanten moeten doen, het is een “must” in mijn optiek.

Kijkervaring
De 7000 doet me sterk herinneren aan de oudere generatie instappers van Epson.
Er is eigenlijk totaal niets aan te merken voor deze prijs.
Alles zit erop en aan.
Je hebt natuurlijk REC709 (of wel gewoon hd), je hebt UHD en zelfs HDR en als het echt moet…. kun je ook nog 3D er in gooien.
Lichtoutput is lekker hoog, wat ideaal is voor de plekken waar je deze units zal terug vinden.
Wat wel opvalt is dat het beeld een FLINK stuk scherper is dan bij de oudere instappers van Epson, ik vond daar altijd een soort van waasje over letters liggen, de 7000 is echter bloedje scherp en dat was wel even een aangename verassing.

Beeld knalt van het scherm bij animatie en heldere films zoals comedies, met een flink zwart niveau en gewoon een heerlijke kijk ervaring.
In onze demo ruimte valt het beeld wat uit elkaar als we naar horror en SF gaan kijken, alles is te zien (begrijp me niet verkeerd) maar in een “batcave” is het toch wel overduidelijk dat dit geen projector is voor een enorm donkere kamer.

Als we naar HDR bronnen overschakelen is er wel een verschil te zien tussen een standaard BD en de HDR versie qua scherpte en detail maar om nu te zeggen “JEE wat een HDR ervaring”…. nou dat niet, maar nogmaals we praten hier over een unit van rond de 1000.00 en voor dat geld is het gewoon zeer netjes wat hier neergezet word.

Conclusie
Zoek je een projector die gewoon alles kan.
Die snel is om mee te gamen.
Je verwacht geen JVC/Sony/Epson 9400 zwart niveau
Je wil gewoon lekker genieten van een film in je huiskamer zonder dat je
zwart detail mist….
Je wil niet meer dan laat zeggen 1250.00 uitgeven.

Wel dan is dit absoluut jouw projector.
het beeld is strak, mooi van kleur, enorm gedetailleerd, er zit genoeg diepte in en het ding slikt gewoon alles wat je er heen stuurt.
Voor de budget minded home theater liefhebber die toch wat goeds wil hebben, is dit echt een zeer leuke projector.
En voor ik het vergeet, natuurlijk word er verlichte afstandsbediening meegeleverd.

We hebben de 7000 nu in demo.
Onze prijs 999.00
Inclusief 4 calibraties, welke bij elkaar opgeteld al ongeveer de helft van de projector qua waarde zijn 😀

Maak een afspraak met Annewiek op verkoop@hometheater.nl om dit budget monster te komen bekijken, ik vrees alleen wel dat kijken kopen word 😀
Het is echt een erg leuke projector.