Test van de Projecta HomeScreen DeLuxe 250 HD progressive 

Ga je een projector kopen, dan heb je ook een scherm, kabel en vaak ophangbeugel nodig. Vooral bij de eerste aanschaf is het scherm een “sluitpost”. Ga je na een paar jaar upgraden, dan denk je niet meer aan het scherm. En zo blijft je screen vaak jaren hangen.. (ja ook bij ons)

 

Is er dan zoveel verschil in schermen?

Jazeker, met nieuwe technieken is het mogelijk om het doek nog gladder te maken. Het aantal pixels is immers flink toegenomen dus er is meer detail. Vooral in schermen met een textuur erin valt dat op en wordt het algemene beeld (uniformiteit) minder. Ook hebben projectoren meer lichtoutput (ANSI lumen) en is verduisteren vaak goed mogelijk.  Projecta Progressive doek is spiegelglad en heeft geen putjes of reliëf zodat je alle detail ziet. Zelfs in UHD en 8K.

Kleurechtheid

Ieder materiaal waar je op projecteert heeft een bepaalde verschuiving van kleur. Een standaard matwit materiaal zal neigen naar blauw. De chemie achter de HD progressive doeken is zo geformuleerd dat alle kleuren exact worden weergegeven in de projectie.

 

Uniformiteit

Als het licht niet egaal wordt verspreid, maar in het midden is gebundeld, wordt de informatie in de hoeken mat en moeilijker om te zien. Dit zie je vaak in doeken met hogere gain of als je bv op de muur projecteert. HD progressive garandeert een gelijkmatige verdeling van het geprojecteerde licht voor een perfect egaal beeld met ongeëvenaarde uniformiteit.

 

Wij testen de Fixed Frame.

Montage is gemakkelijk, nadat het frame in elkaar zit, leg je het doek erop en trekt het aan, dankzij het klittenband blijft het overal goed vast zitten en in tegenstelling tot de veelgebruikte elastiekjes bij vaste schermen gaat dit dus niet los of kapot. Sterker nog, Projecta raadt aan om het scherm na een paar dagen nog eens op te spannen voor een optimale gladheid. De 8cm brede randen zijn bekleed met fluweel, en dat voorkomt reflectie en absorbeert het licht. De rand loopt naar binnen schuin af wat schaduwvorming in het beeld tegengaat.

 

 Heb ik echt een scherm nodig?

Je kunt inderdaad ook op de muur projecteren, je projector geeft wel beeld maar zal nooit zo helder en de uniforme reflectie geven die een projectiescherm garandeert.  Ook mis je dan het kader, en daarom lijkt het beeld minder helder. De lijst zorgen voor een mooie afkadering en meer helderheid.

Een scherm heeft een reflectieve coating, die je muur niet heeft. De coating zorgt dat het geprojecteerde licht richting de kijker reflecteert en zorgt voor een juiste verdeling van het licht.

 

Hoe weet ik of ik een nieuw scherm nodig heb?

Ga eens dichtbij staan, zie je reliëf? Of is je scherm al meer dan 5 jaar oud? Is je doek stug en niet elastisch. Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een glasvezel scherm. Kenmerkend van glasvezel materiaal is een zichtbare structuur en is dus eigenlijk niet geschikt voor de enorme hoeveelheid pixel van 4K projectie. Als je je rolscherm gaat upgraden kijk ook eens goed naar de randen. Gaan ze al krullen of zitten er al golven in je doek, of heb je tabtensioned doek? In een Tabtensioned scherm is het doek namelijk zowel horizontaal als verticaal gespannen, waardoor je zeker bent van een glad en uniform beeld.

Nog niet zo lang geleden hadden projectoren veel minder lichtopbrengst dan nu, daarom werden er vooral schermen verkocht met een hoge gain. Het beeld werd daardoor helderder maar dat kwam de kijkhoek niet ten goede. Daar komt de uitspraak: “in het midden heb je het beste beeld” ook vandaan.  Let op: een projector kan geen zwart projecteren. Ze fopt ons door schaduw of gebrek aan licht. Als er veel omgevingslicht is wordt deze schaduw automatisch lichter. Gelukkig is het contrast van de huidige projecteren enorm verbeterd waardoor hogere gain niet meer nodig is.

Als je een dure projector koopt wil je toch ook naar het beste beeld kijken? HP progressive is de beste optie voor 4K, UHD en 8K.

 

Kom gerust eens kijken in Emmeloord naar het verschil.

Wij calibreren homecinema projectoren, en kijken om te testen ook enkele scenes op 4K en UHD. De HD progressive geeft inderdaad meer detail en hangt loeistrak.

Maak gerust een afspraak om zelf eens te komen kijken.

 

Soorten en modellen

Het HD progressive doek komt in 4 verschillende gains (0,6, 0,9, 1,1 en 1,3). Gain is gerelateerd aan een vaste reflectiewaarde: Magnesium Carbonate (MgCO3), ze absorbeert geen licht maar straalt het licht perfect gelijkmatig terug. Afhankelijk van het licht in je ruimte, de licht output van de projector en scherm grootte kiezen we de juiste gain.

 

HP progressive is verkrijgbaar in de volgende schermen: rolschermen: Tensioned Descender Electrol, Tensioned Elpro Concept. Vaste schermen: HomeScreen DeLuxe en Full Vision (doek zonder rand). Tot een maximale hoogte van 488cm.

 

 

Alle schermen worden op bestelling handmatig gecontroleerd en gemeten in de fabriek in Weerd. Toch is de maximale levertijd maar 10 werkdagen. Afwijkende maat is ook mogelijk.

 

Je hebt al een Home Screen DeLuxe met een zichtmaat van 240×135 voor €775,00

En een elektrische uitvoering, uiteraard tabtensioned (Elpro Concept) 230×129 voor €2599,00

Nu tijdelijk 15% korting en gratis thuisbezorgen (alle prijzen zijn inclusief BTW) 

meerprijs of minderprijs blackdrop vanaf €60,00

aanbieding geldig t/m einde WK op 15 juli 2018