De Screen Innovations Solo, een draadloos, “portable” scherm met Slate doek (voor lichte ruimtes)

 

Screen Innovations kennen we natuurlijk allemaal van het Black Diamond doek. Een geweldig grijs doek speciaal voor zeer lichte ruimtes of locaties met veel invallend licht. Dit Amerikaanse bedrijf is zeer actief en altijd aan het ontwikkelen. Zo zorgde SI ervoor dat de mensen in het ruimtestation ISS ook naar een scherm kunnen kijken, gamen en met familie kunnen chatten. Je hebt vast wel eens de enthousiaste filmpjes gezien. Zie onderaan deze post een filmpje over de Black Diamond Zero Edge.

 

 

 

In 2017 is de Solo geïntroduceerd, en omdat één van onze klanten hier interesse in had, hebben we een demo laten komen.  Standaard komt de Solo in 100” met Slate gain 1,2 4K  ALR doek (Ambient Light Rejection= afweren van aanwezig licht) in tabensioned! Het Slate doek kan het invallend licht tot wel 65% afweren. Dus heel geschikt voor lichte woonkamers met witte muren, vloer en plafond.

 

 

 

 

Een ander voordeel is dat het erg licht in gewicht is. Je kan hem makkelijk op een ander plek hangen bijvoorbeeld aan je Volkswagen busje, zoals in het filmpje.

Dankzij de ingebouwde lithium ion accu heeft het scherm geen stroom nodig.  Hoe de projector stroom krijgt in de “middle of nowhere” is niet te zien in de video. Om hem ergen anders op te hangen wordt zelfs een extra setje beugels meegeleverd. Optioneel zijn plafond beugels of zuignappen voor aan het raam. In Amerika zijn ze natuurlijk veel verder met “outdoor video entertainment”. Pico projectoren met oplaadbare batterijen zijn natuurlijk ook geen zeldzaamheid meer, net als draadloze oplaadbare speakers.

 

Dankzij de lithium ion batterij hoef je maar heel af en toe een stroom kabel aan te sluiten (eens in de 2 jaar volgens de specs). Die stroomkabel is trouwens magnetisch (net als de MagSafe van Apple).

Het scherm is te bedienen met de meegeleverde RF-afstandsbediening maar dankzij de ingebouwde controller ook met een trigger, IR. Met de optionele Solo Connect kun je hem ook met zgn “third parties apps” bedienen. Dit is uniek!

De slanke grijze cassette past in elk interieur en maakt ook inbouw aantrekkelijk. De blackdrop is ongeveer 30cm en dit kan je zelf instellen.

 

 

Screen Innovations heeft op de CEDIA show in Amerika vorige maand (september 2018) ook een tweede Solo scherm geïntroduceerd voor Ultra Short Throw (UTS) projectoren (dat zijn projectoren die dicht bij het scherm staan). Dit is de eerste gemotoriseerde UST scherm in de wereld!

 

Het enige wat je zou tegen kunnen houden om dit scherm gelijk te bestellen is de prijs. De standaard Solo komt in 3 afmetingen; 80”, 90” en 100” en de prijzen zijn respectievelijk € 2499, € 2799 en € 3299 inclusief btw en bezorging.

 

Wil je een andere maat dan kun je voor de op maat gemaakte Solo Pro kiezen. Je kunt dan ook een ander doek kiezen, meer backdrop, andere kleur behuizing enzovoorts, de prijs wordt dan ook een beetje anders (lees: hoger)

 

En wat vond ik ervan in de praktijk?

WOW wat een mooi scherm. Ik was al gewaarschuwd voor de LOCK, dus heb ik braaf het boekje gelezen en de systeem transport lock uitgezet. Ook was het niet mogelijk om hem aan de muur te hangen, want daar hing al een scherm. Maar met wat kunst en vliegwerk heb ik hem aan een balk op 2 poten kunnen monteren en toch heb ik goed kunnen kijken met verschillende inkijkhoeken in een heel lichte ruimte. En het beeld is echt fantastisch. Er hing een wit doek achter en het verschil was heel goed te zien. Het demo scherm had geen drop, maar dat was in dit geval niet erg, omdat het toch niet erg hoog hing.

 

Voor de Nederlandse markt is de verplaatsbaarheid minder van belang denk ik, maar kan wel handig zijn als je echt geen scherm of balk in je kamer wilt (dan wip je hem er gewoon af) of als je op aan andere locatie gaat kijken (sportclub, vereniging, kerk)

Unboxing video

 

Wil je geen concessies doen in je lichte ruimte dan is dit het perfecte scherm voor jou!

Heb je interesse in een Solo scherm of wil je meer weten over homecinema projectoren en schermen. Neem dan contact met ons op.

 

ITC Home Theater, Annewiek Doorhof.

Hieronder het enthousiaste filmpje over de Black Diamond Zero Edge