4K of niet?
We hebben op dit moment al 4K projectors van Sony en nagenoeg alle andere merken blijven hangen bij technieken als e-shift, upscaling etc. In de praktijk zijn dit “gewoon” 1080P units die via een “slimme” manier pixels verschuiven om een meer gedetailleerd plaatje te krijgen, en soms ziet dit er inderdaad zeer goed uit, maar het is en blijft een 1080P model. Het voordeel van deze units is dat je zonder problemen een 4K signaal kan bieden. Zie het een beetje als de 720P projectoren die wel overweg konden met 1080P. Je haalt dus nooit de echte resolutie van 4K maar je hebt een beter beeld dan 1080P (veel beter soms).

downloadQuestion_mark_(black_on_white)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Er is niet veel bronmateriaal. Dit is de meest gehoorde opmerking van mensen en die hebben helemaal gelijk. Aan de andere kant…. Er zijn ondertussen meerdere spelers die voor onder de 200.00 perfect 4K weergeven zoals bv de Vten van Popcorn (die we zelf ook gebruiken), de meeste consumer camera’s en telefoons doen ondertussen ook 4K, dus het materiaal dat je zelf schiet is vaak al 4K.

Ook Netflix zend uit in 4K voor sommige programma’s, maar dan moet je natuurlijk wel even een speler gebruiken die Netflix in 4K ondersteund. Daarnaast komt volgend jaar natuurlijk de langverwachte BD standaard met 4K op de markt waardoor het aanbod op BD natuurlijk enorm zal stijgen maar ook voor de mensen die geen geld willen uitgeven (foei) de downloads.

Naar verwachting zal volgend jaar dan ook een stroom van 4K materiaal op de markt los gelaten worden, kan ook niet anders.

 

prijs vs prestaties
Er is jammer genoeg nog maar 1 merk dat 4K projectoren levert en dat is Sony. Ik hoop dat dit snel veranderd natuurlijk en gezien de ontwikkelingen kan dit eigenlijk ook niet anders. Natuurlijk kijken wij als ITC Home Theater naar alle merken maar we proberen ook altijd met de klant mee te denken.

Onder de 3000.00 ben ik van mening dat je hele mooie 1080P projectoren of aanverwante kan kopen, kijk naar je ruimte en beslis of je gaat voor veel lichtoutput of wat meer een filmisch plaatje, in een batcave zou ik bv eerder neigen naar de wat duurdere units en in een woonkamer met witte muren wat meer voor de sub 2000.00 projectoren, hoewel ook daar bv een Epson 9200 zonder enige twijfel een veel mooier plaatje neerzet dan een Epson 7200. In een batcave valt dit echter wat meer op.

sony_vpl_vw320_sarte2

 

Gaan we boven de 4000.00 kijken ben ik PERSOONLIJK van mening dat je eigenlijk moet gaan voor 4K.
De grootste aanpassingen voor het beeld zit niet echter niet alleen in 4K maar ook in HDR (dit word een grotere stap dan 4K) maar toch vind ik dat je voor dit soort bedragen eigenlijk een projector moet nemen die beide aankan, dus zowel 4K als HDR. Je ziet nu gelukkig wel bij andere merken ook HDR opduiken.

Op dit moment maakt dit de keuze wel erg beperkt aangezien alleen Sony betaalbare 4K units met HDR op de markt zet, maar ik zie daar begin volgend jaar (eerste of 2e kwartaal) wel verandering in komen.

Qua prestaties zijn de Sony’s gelukkig top of the bill en zullen ze in geen enkel home theater teleurstellen, van batcave tot witte muren.
Wil je absoluut zwart level dan kun je altijd kijken naar de JVC series, ik ben PERSOONLIJK echter van mening dat die winst in zwart niveau niet het verlies in 4K waard is, en de prijzen van JVC en Sony liggen erg dicht tegen elkaar op dit moment.

*

Sony voorkeur Frank?
Nee hoor absoluut niet.
Zoals je weet kunnen we feitelijk alles leveren. Ik ben alleen zelf een tijd terug op 4K overgestapt en ben ondertussen zo gewend aan de scherpte dat ik niet meer terug wil. We hebben de LS10000 hier een flinke tijd naast onze VW500 gehad en hoewel de LS10000 het perfect deed leek er toch een soort van waas over het scherm te liggen in vergelijk met de VW500, en dit is natuurlijk ENORM overdreven, want de LS10000 is gewoon GESTOKEN scherp, maar voor iets meer kun je een VW320 kopen die volledig 4K ondersteunt en ook bij demo’s in onze showroom ging eigenlijk iedereen (op 2 mensen na) weg met de VW300.

Daarnaast is de lichtoutput van de nieuwe generatie VW320/VW520 dermate hoog dat op een 2.80 breed scherm wij regelmatig met de ogen moeten knijpen als er veel licht in een scene te zien is, en dat was nog steeds zo met 1500 uur op de teller (VW500).

Het is heel jammer dat alleen Sony op dit moment nog 4K levert aangezien dit feit het verhaal inderdaad wat eenzijdig doet overkomen vrees ik, de realiteit is dat zodra er andere 4K units uitkomen in het segment boven de 4000.00 we deze ONMIDDELLIJK zullen gaan bestellen en bekijken/reviewen.

*

Dus 4K projector kopen of niet? Conclusie. 
Iedereen maakt natuurlijk zelf een beslissing en maakt zelf een overzicht van wat hij/zij belangrijk vind, en het beste is dit altijd vanuit je EIGEN optiek te doen. De tip die ik alleen kan geven is dat op dit moment vooral HDR een doorslag gevende optie moet zijn, ik zou geen units boven de 4000.00 meer kopen die GEEN HDR ondersteunen, maar op de 2e plek vind ik ook 4K een doorslaggevende factor, je wint soms op andere punten iets maar je zal nooit de gestoken scherpte en detail van echt 4K krijgen als de projector dit niet ondersteund, en als je dit soort bedragen uitgeeft zou ik dat toch echt mee laten spelen. Maar nogmaals je eigen ogen moeten de beslissing maken (en je budget) maar realiseer je altijd goed dat je dit soort units vaak voor 2-4 jaar koopt en dat de stroom van 4K op het moment van losbarsten staat…..